Maag-darm problematiek

Vanuit verschillende referenties weten we dat veel mensen in Nederland last hebben van (chronische) maag-darm problemen. Ook weten we dat de oorzaak van die maag-darm problemen niet altijd bekend is. Wanneer we over maag-darm problematiek praten hebben we het over een geweldige lijst aan verschillende ziektebeelden en klachten.

We verwijzen graag naar:
https://www.mlds.nl › Chronische ziekten

Het is schier onmogelijk om de prevalenties van alle verschillende ziektebeelden bijeen te voegen, echter geeft de site van de MLDS aan dat voor een belangrijk ziektebeeld binnen de maag-darm problematiek 5-20% van de bevolking last heeft van PDS.
Opvallend en ook ingewikkeld is dat veel van de verschillende darm-problematiek, dezelfde gastro-intestinale klachten oplevert. Deze worden klachten ook wel ‘vage, a-specifieke, gastro-intestinale klachten’ genoemd.

Hieronder nog enkele referenties die betrekking hebben op het hele scala aan maag-darm problematiek:

https://www.gezondheidsplein.nl/specials/maag-en-darmklachten/item56745. Hier wordt gesteld dat 53% van de bevolking weleens last heeft van maag- of darmklachten.

http://tamira.infoteur.nl/specials/maag-en-darmklachten.html. Hier wordt gesteld dat een op de vier mensen regelmatig last heeft van zijn maag of darmen.

https://hhhpraktijk.nl/node/165. Hier wordt gesteld dat zo’n 15-20% van de mensen last heeft van chronische darmklachten.

https://www.gezondheidsnet.nl/stoelgang-en-spijsvertering/heb-ik-een-maagzweer-of-maagkanker

Professor Ernst Kuipers, hoofd MDL-ziekten van het Erasmus MC: “Let op de signalen van je lichaam”. Uit enquêtes onder gezonde mensen blijkt dat 30 tot 40 procent last heeft van buik- of maagklachten.

In onderstaande studie staat o.a. beschreven dat in een Finse populatie 20% van de jong volwassenen zelf maag-darm klachten rapporteerden.
Pelto L, et al., 1999. Milkhyper sensitivity in young adults. Eur J Clin Nutr. 53(8),620-4
Results: About 20% of the subjects reported abdominal discomfort after dairy product intake, whereas only 6.4%
had been diagnosed to have lactose intolerance.
Daarnaast zijn er vele studies die de problematiek van lactose intolerantie, lactose maldigestie, en melk intolerantie beschrijven. Zoals de studie van Caroccio A, et al., 1998 en Johnson A.O. et al., 1993.

Het voorkomen van maag-darm problematiek is in Nederland niet helemaal allemaal eenduidig, en het betreft (onderliggend) waarschijnlijk veel verschillende problematiek.

Wij geven aan dat het aannemelijk is dat 20% van de bevolking (chronisch) last heeft van maag-darm problemen en dat daarbij de spijsvertering een belangrijke rol kan spelen. Wij willen niet suggereren dat 20% van de bevolking last zou hebben van maag-darm klachten door het consumeren van melk.

Door de introductie van A2A2 melk willen we consumenten een keuze geven tussen gewone melk en A2A2 melk, zodat ze zelf kunnen kiezen en ervaren welke melk hun het beste bevalt.